panel

Een dag als Interim IB’er

01dec

Een blog van onze collega Indra

Een dag genieten

Een dag van een interim-ib’er kom je niet zomaar door, hiervoor is namelijk wel enige flexibiliteit nodig!
De dag start vandaag met een welkomstcomité in mijn kamer, een aantal leerlingen uit de startgroep hebben onderweg naar de gymzaal een andere afslag genomen en hebben net uitgevonden hoe de lade open gaat. Start van de dag: terugbrengen van een aantal leerlingen naar de gymzaal.

Eenmaal op de terugweg naar mijn kantoor kom ik Iris tegen. Iris zit op het bankje tegenover de klas. Ik zie aan haar dat ze boos is, kijk even de klas in en denk dat ik weet waar die boosheid vandaan komt: er is vandaag een andere leerkracht dan haar vaste groepsleerkracht, iets wat zorgt voor veel onrust bij Iris. Alles gaat vandaag namelijk net even anders. Ik vraag haar of ze even met me meeloopt, de planten hebben vast wat water nodig, een klusje helpt Iris vaak om haar boosheid weer wat te laten zakken. Vervolgens pakken we samen de picto’s erbij en kijken we hoe haar ochtend er verder uit gaat zien. Tussendoortje: samen de planten water geven.

Vervolgens een observatie in een van de groepen: Een van de leerlingen vraagt wat voor fruit de leerkracht vandaag bij zich heeft. De leerkracht laat het fruit zien en vertelt dat zij een perzik bij zich heeft. Ze laat de perzik aan de groep zien. Waarop een van de leerlingen zegt dat hij nog nooit zo’n perzik heeft gezien. Dat klopt, geeft de leerkracht aan, dit is namelijk een wilde perzik. Bjorn zegt op een serieuze toon: een wilde perzik, nou ik ben benieuwd hoe hij eruit ziet als hij boos is. De leerkracht kan een lach niet onderdrukken, Bjorn kijkt de leerkracht verbaasd aan en gaat vervolgens weer verder met zijn taak. Halverwege de dag: een glimlach om je mond.

Terug in mijn kamer aangekomen maak ik een start met de voorbereiding van de leerlingzorggesprekken. Ik lees de analyse en zie hoe de kleine stapjes die de leerlingen maken gezien worden door de leerkrachten. Met een glimlach op mijn gezicht open ik op mijn telefoon de groepsapp van een van de groepen, er zijn extra handen nodig om uit de klas te begeleiden. Eens kijken of de robot-stem vandaag werkt om hem rustig de groep uit te krijgen.

Geef een reactie

ZIEN in de Klas © 2021, Alle rechten voorbehouden
Webdesign: Simplefly