panel

De oriëntatiefase zit erop, wat nu?

21sep

De oriëntatiefase zit erop! Je hebt de normeringsfase met elkaar doorlopen en duidelijke afspraken gemaakt. In de presentatiefase gaat het erom of het de groep lukt de gestelde normen te hanteren. Indien dit goed verloopt, dan ga je door naar de prestatiefase. Verloopt het moeizaam (negatieve sfeer, veel op elkaar letten, brutaal gedrag), dan merk je dat de groep meer ondersteuning nodig heeft. Het traject ‘Oplossing in de Klas‘ kan een uitkomst bieden om door deze fase heen te komen.

In plaats van tijd steken in analyseren van de oorzaken van de problemen, gaan we samen op zoek naar oplossingen. Deze reeks van 10 lessen, inclusief begeleiding is gericht op het creëren van een positieve groepssfeer. In de lessen bedenkt de ZIEN-begeleider samen met de leerkracht en leerlingen op concrete wijze hoe ze met elkaar om willen gaan in de klas en hoe ze de sfeer kunnen verbeteren. Op deze manier worden leerlingen medeverantwoordelijk voor de sfeer in de groep. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van verschillende oplossingsgerichte technieken, zoals bijvoorbeeld de schaalvraag. Ook wordt de leraar tijdens het gehele traject gecoacht. Hij/zij krijgt oplossingsgerichte technieken aangeleerd. De ZIEN-begeleider gebruikt positieve feedback en er wordt gekeken naar de krachtbronnen van de leraar.

Interesse in het traject ‘Oplossing in de Klas’? Neem dan contact met ons op! Onze schoolbegeleiders zijn op korte termijn inzetbaar.

Ben jij al goed op weg met de groepsvorming in je klas? Pak voor de puntjes op de i onze download Onderwijsbehoeften in groepsvorming er bij en volg de e-learning in de ZIEN Academy.

Geef een reactie

ZIEN in de Klas © 2020, Alle rechten voorbehouden
Webdesign: Simplefly