panel

Renoveren in plaats van repareren

29jun

Veel scholen zijn klaar met het maken van hun schoolscan en hebben de ontwikkeling van hun leerlingen in kaart gebracht. En nu? Wat ga je doen? 

Zoals het mooie credo van de onderwijsinspectie luidt: ga voor renovatie in plaats van reparatie! Kies in plaats van korte  termijnoplossingen om de achterstanden weg te werken, voor duurzame verandering. Op deze manier richt je je niet alleen op de leerlingen met achterstanden, maar profiteren álle leerlingen. En ook de leerkrachten! Maar hoe doe je dit? Hoe kies je een passende interventie en hoe kan je professionalisering vorm en inhoud geven, zodat het leidt tot duurzame verbetering van het onderwijs? 

Op de site van het Nationaal Programma Onderwijs van het ministerie van OC&W vind je een bruikbare praktijkkaart waarop de stappen van analyse naar interventiekeuze zijn uitgewerkt. 

Het belangrijkste advies is om niet radicaal iets anders te gaan doen of te veel nieuws tegelijkertijd in te zetten. Beperk het aantal handelingen dat je gaat aanpassen, want gedragsverandering kost tijd. Sluit aan bij wat je al doet en versterk dit! Borg het in je beleid van kwaliteitszorg en neem er de tijd voor.  Door schoolbreed te professionaliseren op een thema en te investeren in docenten draag je bij aan een ontwikkeling op de lange termijn. 

Als je kijkt naar de menukaart van het NPO blijkt dat interventies op het gebied van feedback de meeste leerwinst opleveren: maar liefst acht maanden! En dat ook nog eens tegen zeer lage kosten! Een mooi thema dus om op te professionaliseren en eens kritisch onder de loep te nemen hoe jullie op jullie school met feedback richting leerlingen omgaan en waar mogelijkheden liggen om de inzet van feedback te versterken. Kunnen jullie hulp gebruiken bij deze inventarisatie en willen jullie een slag slaan in het nog effectiever inzetten van feedback, zodat jullie leerlingen er nog meer van kunnen profiteren? Neem dan contact met ons op.

In het volgende nieuwsbericht krijg je alvast 5 waardevolle tips voor het geven van effectieve feedback.

Geef een reactie

ZIEN in de Klas © 2021, Alle rechten voorbehouden
Webdesign: Simplefly