Traject Verbindend Gezag
®
Ben jij klaar voor een klas vol mogelijkheden? Het traject Verbindend Gezag versterkt je basis als leerkracht door jouw kennis en vaardigheden met de principes van Verbindend Gezag en geweldloos verzet te vergroten.
Wat is Verbindend Gezag®?
Verbindend Gezag is een aanpak waarbij we uit de machtsstrijd blijven en werken aan verbinding en vertrouwen, maar met een heldere stellingname ten aanzien van ongewenst gedrag. Samen met collega’s, ouders en andere betrokkenen vormen we een sterk netwerk dat gezag draagt.

Over het traject Verbindend Gezag ®
Leerlingen hebben soms moeite om instructies op te volgen, wat kan leiden tot onrust in de klas. Ook de samenwerking met ouders vraagt om goede communicatie en wederzijds begrip, zeker nu onderwijsbehoeften van leerlingen steeds diverser worden. In deze dynamische omgeving kunnen we zoekende zijn naar onze rol als gezagsdrager. Het creëren van een veilig en positief pedagogisch klimaat waarin leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen, kan daarin een uitdaging zijn.
Het traject Verbindend Gezag® als basishouding voor ons pedagogisch handelen biedt een duurzame, positieve aanpak waarin samenwerken centraal staat. We richten ons enerzijds op het versterken van de relatie en anderzijds op het tonen van verzet bij uitdagend gedrag. We werken met de school toe naar een gezamenlijke aanpak op het gebied van gedrag, een positief pedagogisch leerklimaat en borging binnen de handelingsgericht werken-cyclus.
Deze teamscholing is geaccrediteerd door het SKJ – Kwaliteitsregister Jeugd. Deskundigheidsbevorderingspunten: 18 punten.
Het traject Verbindend Gezag® is een 1-jarig traject en biedt focus op:
- Onderzoek van de schoolvisie: hoe worden waarden en normen uitgedragen? Wat gaat goed en waar kan het sterker?
- Het leerkrachthandelen: gedragsproblemen worden minder kindgericht benaderd. De leerkracht krijgt de steun en tools om rustig en vastberaden te handelen. We leren dat regie over het gedrag van leerlingen begint bij ons eigen handelen.
- Rol van de leerkracht als gezagsdrager: kaders stellen en verbinding behouden. De boodschap daarbij is: “Wij zijn er voor jou, ook als het moeilijk is. We geven niet toe, maar we geven ook niet op.”
- Volhouden in plaats van straffen: stellen van kaders vanuit geduld, met een focus op de relatie en de-escalerend handelen.
- Netwerkautoriteit: het gezag komt niet van bovenaf, maar vanuit het collectief netwerk rondom de leerling(en); leerkrachten, ouders en anderen. Hierbij staat de kracht van samen centraal.
Wat levert het traject op?
Betere relatie tussen leerkrachten en leerlingen
Minder conflicten en gedragsproblemen
Veilige en positieve leeromgeving
Versterkt teamgevoel
Verhoogde effectiviteit bij omgaan met uitdagend gedrag
Inhoud van het traject
Het traject duurt een jaar (indien nodig met vervolg) en wordt gegeven door twee ervaren trainers die deze training bij jou op school komen geven. De training bestaat uit:
- 3 studiedagen
- 4 bijeenkomsten met het kartrekkersteam
- Een ronde lesbezoeken
- Achterwacht om (op afstand) casuïstiek te bespreken
Ben jij klaar om jouw basishouding in de klas te versterken?
Download de flyer traject Verbindend Gezag® of neem contact op met onze ervaren trainers en coaches voor een vrijblijvend gesprek.