Artikel

5 tips voor rekenondersteuning

In de leerjaren tot en met groep 5 is het belangrijk om de reguliere rekenmethode te volgen. Deze legt een stevig fundament voor alle rekenvaardigheden die later nodig zijn. Hoe zorg je ervoor dat leerlingen met hiaten toch mee kunnen?  Wij geven je 5 tips!

  1. Concreet en visueel
    Geef leerlingen meer tijd om met materialen te werken. Denk qua materialen bijvoorbeeld aan het Gouden Materiaal (Montessori) voor het vergroten van getalbegrip of het rekenrek voor sommen tot 20. Wanneer een les start, hebben deze leerlingen herhalend weer even een uitleg vanuit dit concrete handelingsniveau nodig.
  2. Pre-teaching
    Geef individueel of in een klein groepje ‘pre-teaching’. Bespreek het belangrijkste lesdoel alvast kort, stap voor stap, en laat de leerling zelf actief meedoen. Zo kunnen de leerlingen beter aanhaken bij de reguliere instructies.
  3. Vier successen
    Stel tijdens de les een vraag die de leerling, dankzij de pre-teaching, kan beantwoorden. Dit geeft zelfvertrouwen en houdt ze betrokken.
  4. Terug naar de basis
    Soms is het nodig om even een stapje terug te doen en te kijken waar de hiaten precies zitten. Dit kan met behulp van diagnostische toetsen. Let wel op: remedieer dan naast de reguliere rekenlessen.
  5. Spelenderwijs leren en intrinsieke motivatie
    Gebruik spelletjes en online tools om rekenen leuk en boeiend te maken. Focus daarnaast op de sterke kanten van de leerling en koppel het rekenen aan hun interesses.

Merk je dat leerlingen het ondanks deze tips lastig vinden om mee te kunnen in het reguliere rekenonderwijs? Dan helpen wij vanuit ZIEN in de Klas graag. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor ondersteuning te bespreken.

Verbindend Gezag
Deel dit artikel!
Blogs

De Wijzer in Veerkracht in de praktijk

Soms zie je een kind groeien, stap voor stap. Niet altijd direct in cijfers, maar in moed, bewustwording en in het vragen om hulp… Marie* zit in groep 6 en ze werkt keihard. Leren gaat haar niet vanzelf af en het kost haar veel energie. Maar opgeven? Dat doet ze

Lees verder »
Artikelen

Hoe creëer je een gevoel van gemeenschap op school?

Een sterke gemeenschap binnen een school ontstaat niet vanzelf. Het vraagt om een gedeelde visie, duidelijke afspraken en een gezamenlijke inzet van het hele schoolteam. Maar wat maakt een schoolteam zo krachtig? En hoe kunnen leerkrachten, leerlingen en de school als geheel bijdragen aan een inclusieve en veilige leeromgeving? De

Lees verder »