Schaalvraag
Ga in gesprek over waar je nu staat en hoe je het eerste kleine vervolgstapje kunt zetten.
Ga in gesprek over waar je nu staat en hoe je het eerste kleine vervolgstapje kunt zetten.
De gevoelsthermometer van ZIEN in de Klas is een handig hulpmiddel om te bepalen wat het emotionele temperatuur binnen een groep of leerling is. De gevoelsthermometer helpt je om de stemming en het welzijn van kinderen in de klas te meten.
Je kent misschien de helpende metafoor van de Leerkuil al. Wij maakten daarvan onze eigen versie. De leerkuil maakt het leerproces inzichtelijk en geeft aan dat je veerkracht en doorzettingsvermogen nodig hebt om moeilijkheden te kunnen overwinnen. De tips en helpende gedachten die je in onze download terugvindt, kunnen leerlingen daarbij helpen.
Geen enkel kind is hetzelfde. Waar het ene kind zich makkelijk door het leven beweegt, heeft het andere kind daar meer moeite mee. Kinderen kunnen het moeilijk hebben met zichzelf, de ander of gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. Het ene kind zal zich meer en beter kunnen uiten dan het andere kind. Toch wil je graag weten wat er omgaat in het kind om zo zijn welzijn te bewaken. Deze vragenlijst kun je inzetten als hulpmiddel bij een kindgesprek. Het kan je helpen meer te weten te komen over hoe kinderen denken over zichzelf, maar ook over zichzelf in relatie tot anderen (sociaal).
De concentratiekaart van ZIEN in de Klas is een leuke en effectieve manier om kinderen bewust te maken van hun concentratiegedrag.
Een grafische weergave van de cirkels van HGW. Stel met deze download doelen en ondersteuningsbehoeften vast.
Wil je meer zicht krijgen op de self-efficacy, oftewel het geloof in eigen kunnen om succesvol te zijn in een bepaalde situatie of taak, van je leerling? En vervolgens een stap maken in het versterken hiervan? Ga dan samen aan de slag met deze download!
Begeleid jij leerlingen om zijn/haar handelingen zelf te sturen? Gebruik dan deze weergave van de Zelfinstructiemethode van Meichenbaum.
Beklim met de leerling de berg, naar de top. Dit kindplan helpt je om met de leerling in gesprek te gaan over wat hij/zij wil leren, om te zorgen dat het beter gaat, op een oplossingsgerichte wijze. Onderzoek wat er al wel lukt, om van daaruit te kijken welke vervolgstap gemaakt kan worden en wie daarbij mag helpen. Gebruik dit kindplan als verslaglegging, met ruimte voor de start, tussenevaluatie en eindevaluatie. Het hele traject overzichtelijk op één plek.