De Wijzer in Veerkracht

Spelenderwijs veerkrachtige leerlingen

Voor leerlingen van groep 4 tot en met 8

Jij kent vast ook leerlingen die zich maar moeilijk over een slecht gemaakte opdracht heen kunnen zetten. Of leerlingen die het moeilijk vinden als ze worden aangesproken op hun gedrag. Vind jij dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken om beter terug te veren in zo’n situatie? Dan kan jij daar een belangrijke rol in spelen! Je kunt ze leren, beter om te gaan met allerlei hobbels en kuilen die ze in het leven tegenkomen. De Wijzer in Veerkracht helpt hierbij en biedt een complete aanpak.

De Wijzer in Veerkracht is een compact doosje met daarin een handleiding, 4 uitgewerkte themalessen en 36 laagdrempelige activiteiten, die zowel groepsgewijs als individueel ingezet kunnen worden. De bijbehorende praktische downloads kun je direct gebruiken. 

veerGEEL
theoretisch
onderbouwde handleiding
veerRoze

4 themalessen over
Talent, Groei, Lef en Kracht

veergroen

36 laagdrempelige
activiteiten

veerblauw

boordevol praktische
downloads

handleiding wijzer in veerkracht
De theorie in het kort

Iedereen kan veerkrachtiger worden

Veerkracht is deels aangeboren, maar je kunt de voorraad veerkracht vergroten. Door te werken aan de veerkracht van je leerlingen zorg je niet alleen voor een stijging in het welbevinden, maar ook voor een toename van het zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. Je helpt leerlingen creatiever denken, uitdagingen aangaan en beter presteren. 

De metafoor van de tuimelaar

Legt veerkracht betekenisvol aan leerlingen uit

In de startles introduceer je het begrip veerkracht aan de hand van de tuimelaar. De tuimelaar laat zien dat je ondanks tegenslag of weerstand altijd weer terug in balans komt. Hoe groter je voorraad veerkracht, hoe groter je vermogen weer in balans te komen. Leerlingen leren wat ze kunnen doen wanneer ze uit balans raken en hoe ze hun veerkracht op peil kunnen houden. 

startles wijzer in veerkracht
themales wijzer in veerkracht
4 themalessen over talent, groei, lef en kracht

Introduceren de ingrediënten voor meer veerkracht

In de themalessen worden de 4 verschillende thema’s geïntroduceerd: talent, groei, lef en kracht. Je kunt direct aan de slag door de beschreven voorbereiding, de bijhorende downloads en de uitgewerkte activiteit. De lessen duren 30-45 minuten. 

36 laagdrempelige activiteiten

Om spelenderwijs de veerkracht te versterken

Bij ieder thema horen 9 activiteitenkaarten om spelenderwijs aan veerkracht te werken. De Wijzer in Veerkracht is een groepsaanpak, maar de kaarten kunnen veelal ook individueel ingezet worden. De activiteiten variëren van energizers en ontspanningsmomenten tot klassikale opdrachten. 

Een gepersonaliseerde tuimelaar

Voor een eigen aanpak voor ieder kind

Na iedere les of activiteit kunnen leerlingen hun eigen tuimelaar invullen. Hiermee borgen ze de copingstrategieën die voor hen werken en creëren ze een handig naslagdocument. 

En nog veel meer handige downloads

Maakt het geleerde direct zichtbaar in de klas!

Bij ieder thema kan er een muur, tafel of hoek worden ingericht om de betrokkenheid van je leerlingen te vergroten. Je kunt hiervoor de verschillende gratis downloads gebruiken, maar je krijgt ook voorbeelden aangereikt in de themalessen!

Vorig schooljaar heb ik met 1 leerling het hele pakketje doorlopen. Dit heeft heel goed gewerkt en het gewenste resultaat opgeleverd. De leerling ging met plezier aan de slag en vond het fijn om de tuimelaar steeds in te vullen. Ze heeft hier zelfs spontaan een slinger, kistje en tuimelaar bijgemaakt. Wij zijn blij dat ze nu meerdere coping strategieën heeft om met haar faalangst om te gaan en dat we nu kunnen zeggen: denk aan wat op je slinger staat. Dit blijft lang effect hebben.
Een leuke tip is om de Toren van Pisa, het spel, erbij te gebruiken. Hiermee kan je goed in beeld brengen hoe een tuimelaar en dus veerkracht werkt. Zet na ieder onderdeel steeds wat poppetjes onderin de toren. Zo ziet de leerling letterlijk dat de toren steeds zwaarder wordt en dus moeilijker om te gooien.
Wijzer in Veerkracht is heel praktisch en helder opgebouwd. Zonder veel voorbereiding kun je ermee aan de slag. De thema uitleg is beknopt en direct toepasbaar, ook wanneer je nog niet zoveel ervaring heb met de theorie, kun je ermee aan de slag. De activiteitenkaarten kunnen na de themales gedurende de periode erna makkelijk worden ingezet. Ze zijn kort en leuk om in de klas te doen. Kinderen gingen er meteen op aan. Ik heb de themalessen en activiteiten zowel in de groep als individueel ingezet. Beide is mij erg goed bevallen.

Natascha Meeusen - tasch-coaching.nl
Lieve makers, wat een prachtige mooie set hebben jullie gemaakt. Ieder kaartje/ oefening met zorg uitgewerkt en klaar voor gebruik. De set is wel vrij pittig voor groep 3, omdat er veel schrijfopdrachten bij zitten en het begrip veerkracht nog wat vaag is voor ze. Maar ik heb al een paar ademhalingsoefeningen gedaan en met succes😊 Heel erg bedankt voor deze methode, spreekt mij heel erg aan, omdat ik hier ook zo in geloof…..de veerkracht die je als persoontje… ook als volwassenen moet hebben om sommige situaties te doorstaan. ❤️

Natasja Simjouw - Leerkracht groep 3
In een individuele begeleiding afgelopen week, kwam er een leerling binnen en het eerste wat ze zei was: “Ik heb vanochtend al 3 dingen toegepast: lef, groei en mijn talent!” Daarna vertelde ze over een voorval waarbij ze voor zichzelf was opgekomen, haar doorzetters-talent had ingezet en ook opnieuw was begonnen omdat ze dacht: ik ga het gewoon NOG een keer proberen.
De tuimelaar met de verschillende kleuren werkt goed als metafoor. Een leerling gaf aan bij het zien van het gifje waar de kleuren door elkaar gaan: “als het niet zo goed met je gaat en alles loopt door elkaar dan voel ik me ook wel eens zo misselijk als deze tuimelaar”. Het werkblad van de tuimelaar maakt dat het geheel een persoonlijk proces wordt. Elke leerling vult in wat bij hem/haar past. Ik merk dat leerlingen het heel fijn vinden om een tijdje dit overzicht te hebben.

Je koopt de Wijzer in Veerkracht
in onze webwinkel

voor slechts €32,99
Deel dit bericht!