Blog

Het gouden plankje voor meer leesmotivatie

Het viel me pas op de derde dag op. Bart kwam de klas binnen, ging meteen op zijn plek zitten en dook in zijn boek, veel rustiger dan normaal. Onlangs hadden we schoolbreed besloten om elke ochtend, allemaal, het eerste half uur te lezen. Alle kinderen en alle leerkrachten zouden de eerste 30 minuten van de dag besteden aan vrij lezen of voorlezen. Veel kinderen vonden dit leesmoment heerlijk. Wat een ontspannen start van de dag! Maar Bart leek minder enthousiast. Hij liep steeds heen en weer naar de schoolbibliotheek en was tijdens het lezen meer bezig met zijn laatje en tafelgroepje dan met het boek. Tot deze week. Er was iets veranderd…

Bart had het beslissende boek gevonden. De leesconsulent van “de Bibliotheek op School” had Bart aangetroffen in de bibliotheek en was in gesprek gegaan. Wat zocht leerling Bart? Waar hield hij van? Welke boeken had hij gelezen en waar had hij van genoten? Van welke boeken niet? Wat waren zijn hobby’s en interesses? Omdat Bart nog niet veel succeservaringen met boeken had, was het geen gemakkelijke exercitie geweest. Maar uiteindelijk vond de consulent een boek dat misschien wel bij Bart paste: over een dier, met veel informatie en leuke weetjes. Het boek bevat ook andere soorten tekst, zoals gedichten en interviews. En er stonden veel kleurrijke en mooie illustraties in. Bovendien was de taal van de schrijver volgens Bart ‘niet moeilijk maar wel pakkend’.

En toen gebeurde het. Bart werd gegrepen door het boek. Als hij niet in dat boek aan het lezen was, stond hij bij mij om te vertellen over wat hij zojuist had gelezen. Toen hij het boek uit had, wilde hij ook aan de klas vertellen wat hij had gelezen en waarom het zo’n geweldig boek was. Dit deed hij vervolgens met zulk enthousiasme dat er meteen een wachtrij voor dit boek ontstond. Het idee verspreidde zich snel. Andere kinderen wilden ook hun favoriete boeken delen. Zo ontstond het Gouden Plankje in onze klas, met ‘Stem op de Okapi’ als eerste boek erop. Ik ben al lang weg bij die school, maar ‘Stem op de Okapi’ en de leeservaring van bart zal ik nooit vergeten.

Wat ik toen heb ervaren, kan ik nu goed onderbouwen vanuit wat ik weet over leesmotivatie. Er is veel bekend over hoe bij te dragen aan het vergroten van de leesmotivatie. Deze kennis vormt de basis van de 
Wijzer in Leesmotivatie, die ik mede heb ontwikkeld om scholen te ondersteunen bij het versterken van hun leesonderwijs. De Wijzer in Leesmotivatie bevat 57 activiteitenkaarten die op verschillende niveaus (team, groep, leerling en ouders) ingezet kunnen worden om te werken aan het vergroten van leesmotivatie. Het Gouden Plankje vind je ook hierin terug!

*Om privacyredenen hebben we de naam van de leerling veranderd in Bart.

Vergroot de leesmotivatie van jouw groep!

De Wijzer in Leesmotivatie is een praktisch hulpmiddelen met 37 activiteitenkaarten om de leesmotivatie van jouw leerlingen te vergroten. Een echte must-have voor meer leesplezier in de klas!
Koop hem in de webwinkel

Floor Stolwijk

Onderwijsadviseur l Interim IB

Floor Stolwijk blog over lezen
Deel deze blog!
voordelen retrieval practice
Downloads

Voordelen van retrieval practice

Retrieval practice, oftewel het actief ophalen van informatie uit je langetermijngeheugen, is een krachtige leerstrategie. Hier zijn 6 voordelen van retrieval practice.

Lees verder
dag van de leerkracht poster
Downloads

Dag van de Leerkracht poster

𝑫𝒆𝒛𝒆 𝒊𝒔 𝒍𝒆𝒖𝒌 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒂𝒍𝒍𝒆 𝒅𝒊𝒓𝒆𝒄𝒕𝒆𝒖𝒓𝒆𝒏 𝒆𝒏/𝒐𝒇 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏 𝒃𝒆𝒈𝒆𝒍𝒆𝒊𝒅𝒆𝒓𝒔 𝒅𝒊𝒆 𝒉𝒆𝒕 𝒕𝒆𝒂𝒎 𝒘𝒊𝒍𝒍𝒆𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒂𝒔𝒔𝒆𝒏! 💐 De Dag van de Leerkracht komt er bijna aan! Verras je leerkrachten met een klein gebaar van grote waardering. Download onze gratis poster en hang hem op in de lerarenkamer, de hal, of in de

Lees verder
Wondervraag
Downloads

Wondervraag

Stel, je bent met je klas in gesprek over de sfeer in de klas. Kinderen mopperen op elkaar; praten door
elkaar of er zijn regelmatig conflicten of onderhuidse pesterijen. Dan is het een goed moment om de
wondervraag in te zetten.

Lees verder