Gewenst Gedrag en Burgerschap
In deze nieuwsbrief delen we waardevolle inzichten en praktische tips voor een sterke relatie tussen leerkracht en leerling.
5 tips: hoe Verbindend Gezag helpt bij een sterke relatie tussen leerkracht en leerling
Een sterke relatie tussen leerkracht en leerling is essentieel voor een positief leerklimaat. Verbindend Gezag® helpt om deze relatie te versterken door rust, duidelijkheid en verbinding in de interactie te…
Hoe creëer je een gevoel van gemeenschap op school?
Een sterke gemeenschap binnen een school ontstaat niet vanzelf. Het vraagt om een gedeelde visie, duidelijke afspraken en een gezamenlijke inzet van het hele schoolteam. Maar wat maakt een schoolteam…
Organisatiemodel Teamkracht
Het onderwijs is continu in beweging. Als schoolleider heb je kennis en ervaring om een betekenisvolle koers te bepalen, maar hoe krijg je dat in de praktijk nu echt voor…
Ondersteuning goed rekenonderwijs
Goed rekenonderwijs zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Om dit te realiseren focussen we op effectieve hulp, duidelijke rekendoelen en indien nodig het maken van een gedegen beslissing over of…
Week van de Hoogbegaafdheid
Voor de tiende keer vindt dit jaar de ‘Week van de Hoogbegaafdheid’ plaats. Tien jaar lang is het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid het doel van deze week. En dat…
Wanneer kan een dyscalculieonderzoek ondersteunen?
Dyscalculie, ofwel een rekenstoornis, kan voor sommige leerlingen een grote invloed hebben op hun leerproces. Gelukkig biedt een dyscalculieonderzoek de mogelijkheid om deze uitdagingen beter te begrijpen en om te…
5 tips voor rekenondersteuning
In de leerjaren tot en met groep 5 is het belangrijk om de reguliere rekenmethode te volgen. Deze legt een stevig fundament voor alle rekenvaardigheden die later nodig zijn. Hoe…
De Wijzer in Leesmotivatie in de praktijk
Tijdens haar werk ziet Yvonne dat kinderen met dyslexie het lastig vinden om een boek te kiezen dat aansluit bij hun belevingswereld én hun leesniveau. De Wijzer in Leesmotivatie (WILM)…
Van bureau naar klaslokaal: hoe AI de IB/KC’er kan bevrijden!
Dit artikel verkent de mogelijkheden van AI voor IB/KC’ers. Zo creëren we ruimte voor wat belangrijk is: het begeleiden van de leerkracht!
Krachtig lesgeven
Het geven van een goede les begint met kennis over hoe leren écht werkt! Als je de leerprocessen van je leerlingen begrijpt, dan kun je je instructie daar optimaal op…
Silvia van basisschool ’t Volle leven deelt haar ervaringen met Leren Lukt in de Klas (ON3 methode)
In dit interview deelt een enthousiaste RT-er haar ervaringen met een nieuwe ON3 methode voor leerlingen met lees- en spellingmoeilijkheden.
ZIEN in de Klas keurt boeken voor minder sterke lezers
ZIEN in de Klas heeft in samenwerking met Billy Bones een aantal boeken geselecteerd die speciaal geschikt zijn voor kinderen die lezen lastig vinden. Anne en Karlijn, fervente lezers van de Billy…
Investeer in de toekomst: word Leesspecialist!
Wil jij leerlingen écht helpen hun leespotentieel te bereiken? Volg de leergang Leesspecialist! ZIEN in de Klas en RID Taal Rekenen bundelen hun krachten in deze 4-daagse training, die je…
10 jaar ZIEN in de Klas: een feestje waard!
10 jaar bij ZIEN in de Klas. Karlijn Scholte Lubberink groeide van stagiaire tot Orthopedagoog-Generalist. In dit blog meer over haar reis!
Ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters? Zo signaleer je het op tijd!
In dit artikel nemen we je mee in het op tijd signaleren van een ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters. Wat moet je doen? Wat zijn de tips?
Aankondigingsbrief overname Ellen Titre Orthopedagogie (ETO) door ZIEN in de Klas
Aankondigingsbrief overname Ellen Titre Orthopedagogie (ETO) door ZIEN in de Klas Met veel enthousiasme willen wij u op de hoogte stellen van een belangrijke ontwikkeling. Per 1 september 2024 is…
NIEUW – Leergang Teamkracht voor schoolleiders
Ontdek de kracht van leiderschap met onze leergang Teamkracht! Tijdens deze praktische leergang leer je hoe je een levende missie en visie creëert die je team echt inspireert en motiveert.…
Versterk de leesmotivatie van jouw groep!
Wil jij volgend schooljaar aan de slag met het vergroten van de leesmotivatie van jouw leerlingen? In de masterclass ‘𝑽𝒆𝒓𝒔𝒕𝒆𝒓𝒌 𝒅𝒆 𝒍𝒆𝒆𝒔𝒎𝒐𝒕𝒊𝒗𝒂𝒕𝒊𝒆 𝒗𝒂𝒏 𝒋𝒐𝒖𝒘 𝒈𝒓𝒐𝒆𝒑’ nemen we je mee in…
Het gouden plankje voor meer leesmotivatie
Het viel me pas op de derde dag op. Bart kwam de klas binnen, ging meteen op zijn plek zitten en dook in zijn boek, veel rustiger dan normaal. Onlangs…
Ontdek nu de Wijzer in Leesmotivatie
De Wijzer in Leesmotivatie is een praktisch hulpmiddel, waarmee je op 4 verschillende niveaus (team, groep, leerling en met ouders) de leesmotivatie vergroot. In de Wijzer in Leesmotivatie staan we…
Leesmotivatie: het belang van autonomie
“Uit deze boekjes moet ik kiezen.” Samen staan we voor een boekenkast in de schoolbieb. Sara gaat zoekend met haar vingers langs de boeken in de kast. Het zijn kleine boekjes.…
De weg naar inclusief onderwijs
ZIEN in de Klas is met meerdere scholen bezig om te werken aan een inclusievere onderwijsomgeving, waar kinderen de kansen krijgen die ze verdienen, ongeacht hun individuele behoeften. Romy neemt…
Bouwen aan de veerkracht van je leerlingen!
Ben jij geïnteresseerd in het versterken van de veerkracht bij leerlingen? Wij nodigen je graag uit voor onze gratis online masterclass. Je leert hoe je een veerkrachtige en positieve leeromgeving…
Hoogbegaafdheid: De kracht van gesprekken boven diagnostiek
In ons werk als orthopedagoog krijgen wij vaak de vraag of wij diagnostiek willen doen naar hoogbegaafdheid: de ‘potentieel-HBtjes’. Vaak willen leerkrachten dit weten, zodat zij beter weten wat een…
Doelenwijzer
Op zoek naar een handig hulpmiddel die helpt om de juiste doelen te stellen voor in je handelingsplan? Doelen waarop jij je verdere begeleiding goed op kan afstemmen? Dan is…
Wijzer in Leren
De Wijzer in Leren vertaalt de wetenschappelijke kennis over leren voor jou naar de praktijk! Ben jij nieuwsgierig naar hoe leren nu precies werkt? Hoe je het brein van je…
Ons volledige aanbod
Onze nieuwste productenfolder neemt je mee naar een wereld vol inspirerende leermiddelen en innovatieve educatieve oplossingen. Ontdek nu ons uitgebreide assortiment en laat je verrassen!
Spelen in de kleuterklas!
Als onderwijsadviseurs Jonge Kind hebben we, naast het verzorgen van scholingen en werkmiddagen, regelmatig het voorrecht mee te mogen kijken naar het handelen van een leerkracht in een kleuterklas. We…
Bruikbare tips voor het Jonge Kind
In deze nieuwsbrief delen we waardevolle inzichten en praktische tips voor de allerkleinsten op school. Verder is er aandacht voor de kwaliteit van onderwijs op school en zijn de laatste…
Een warme start op de grote school, daar zorg je toch voor?!
Ontvang jij, als onderbouwleerkracht, ook regelmatig nieuwe instroomkinderen, lees dan verder! Deze blog geeft je belangrijke tips om de basis te leggen voor een heerlijke tijd op school! Dat verdient…
3 keer meer focus op kwaliteit
Hoe kun je de kwaliteit op jouw school aanzienlijk verbeteren? Ontdek het in onze nieuwsbrief, waarin we je meenemen in de leergang de ib’er als kc’er, de inspirerende workshop over…
De Wijzer in Veerkracht
Het moment is daar! De Wijzer in Veerkracht ligt nu bij ons in de webwinkel. Het middel om kinderen beter te leren omgaan met alle hobbels en kuilen die ze…
Hoe bevorder je eigenaarschap in het VO met inzichten vanuit het gamen
In de blog van Lousan kom je te weten wat we kunnen leren van het “gamen” om eigenaarschap bij leerlingen te vergroten. Haar belangrijkste take-aways na een groepsgesprek over gamen…
Alles over gelijke onderwijskansen
In deze nieuwsbrief zoomen we graag in op wat belangrijk is om kansengelijkheid te vergroten, self-efficacy. Om met de woorden van Illias El Haoudi te spreken, het belangrijkste van het…
Tips voor gelijke onderwijskansen
ZIEN in de Klas maakt zich dagelijks hard voor gelijke onderwijskansen voor kinderen. Het belang hiervan werd onlangs extra benadrukt door de Staat van het Onderwijs 2023. Wij nemen je…
Alles over executieve functies
In deze nieuwsbrief over executieve functies, lees je hoe onze collega Ingrid in het VO aan de slag ging met onze vernieuwde metafoor (uit de Wijzer in Executieve Functies).
Executieve functies in het VO?
ZIEN onderwijsadviseur Ingrid vertelt waarom èn hoe…
Ik ben Ingrid Volz en momenteel begeleid ik twee VO-scholen om executieve functies structureel in hun onderwijsprogramma op te nemen.
Tips voor overprikkelde kinderen in je klas
Sommige leerlingen in je klas zijn snel overprikkeld. Hoe kan jij deze leerlingen helpen? In dit artikel 5 tips voor in de klas!
Mijn werkgeluk gevonden
Na jarenlang op een school gewerkt te hebben, moest bij Romy het roer om. Ze ging op zoek naar haar werkgeluk en kwam uit bij ZIEN in de Klas. In…
Hoogbegaafde leerlingen uitdagen
Hoogbegaafde leerlingen vind je op iedere school. In dit artikel lees je hoe je, door middel van kleine aanpassingen, deze kinderen toch beter kunt bedienen.
De kracht van verbinding en afstemming
Verbinding en afstemming speelt bij ons een grote rol in onze arrangementen. In deze mooie blog van Dounia lees je hoe wij dat doen in de praktijk.
Hoe ga je met je leerling op zoek naar een goed leesboek?
Leesplezier is het voornaamste doel van leesbevordering. Maar hoe ga je nu met je leerling op zoek naar een goed leesboek? Hieronder enkele handige tips!
Met lef op weg!
Kwalitatief goed onderwijs bieden en tegelijkertijd doorontwikkelen met een bevlogen, betrokken en enthousiast team! Dat willen we toch allemaal? Dit artikel legt uit dat daar soms LEF voor nodig is!
Sterrenstof
Een gezonde dosis zelfvertrouwen bij kinderen is essentieel. Als leerkracht kan je daar een enorm verschil in maken en dat blijkt wel uit de blog die Neomi hierover schreef.